Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pączki z różą jak od babci. Poznaj prosty przepis na tłusty czwartek. Tego przysmaku nikt nie odmówi

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Mogą być z czekoladą, adwokatem lub innym nadzieniem, ale i tak te najlepsze, które wspominamy z dzieciństwa, są z różą. Mamy pyszny i sprawdzony przepis na pączki z lukrem na tłusty czwartek. Będą smakować jak te od babci. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a wyjdą wyśmienite i puszyste. Sprawdź, jakie to łatwe i wypróbuj nasz przepis na pączki z różą.

Spis treści

W tłusty czwartek warto zrobić dla siebie i swoich bliskich domowe pączki. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak ich smak jest nieporównywalnie lepszy od kupowanych w supermarketach gotowców.

Niech nie przerazi cię ich smażenie! Podpowiadamy, jak zrobić to prosto i bezpiecznie, bez strzelającego oleju. Wypróbuj nasz przepis na domowe pączki z różą. Pączki smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zdarza się, że wyciekający z nich dżem w kontakcie z olejem może pryskać, co jest niebezpieczne i może doprowadzić do poparzenia. Jest na to dobry sposób – upiecz pączki bez nadzienia, a dopiero gotowe nadziej za pomocą rękawa cukierniczego.

Zajrzyj do galerii i zobacz, jak zrobić pyszne pączki z różą krok po kroku

Pączki z różą na czarnym półmisku
Pączki z różą gotowe. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Przepis na pączki z różą

Liczba porcji: ok. 36 pączków
Czas wykonania: ok. 2,5 godziny

Składniki:

  • 100 g drożdży + łyżka cukru,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 8 żółtek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • szczypta soli,
  • 15 dkg masła,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia,
  • szklanka konfitury z dzikiej róży,
  • lukier (szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku).

Jak zrobić pączki z różą?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.

  2. W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.

  3. Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.

  4. Całość wyrabiaj minimum 5 min. Ciasto ma odchodzić od ręki.

  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.

  6. Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki.

  7. Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.

    Nasza rada: olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej „pęcherzyki”.

  8. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny – jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wrzątku.

  9. Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej, cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.

  10. Pączki nadziewaj dżemem za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec polukruj.

Poznaj przepis na hiszpańskie churros:

Pączki możesz nadziać także kremem czekoladowym, budyniowym, toffi czy powidłami śliwkowymi. Jeśli chcesz, by wyglądały bardziej dekoracyjnie, posyp jeszcze niezastygnięty lukier skórką pomarańczową lub kolorową posypką. Smacznego!

Czytaj także: Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsze pączki z różą jak od babci. Poznaj prosty przepis na tłusty czwartek. Tego przysmaku nikt nie odmówi - Strona Kuchni

Wróć na kamiennagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto