2 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1b/25/5db9af90ae9ae_o_large.jpg)
fot. bondd/123RF
Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać
Smażenie tłustych ryb morskich
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.