Spis treści
- Niebezpieczne burgery
- Truskawki z Maroka i niebezpieczna sałatka jarzynowa
- Toksyna w soku z Lidla
- Do czego może doprowadzić ta toksyna?
- Metal w Ciastkach!
- GIS ostrzega: Salmonella w chałwie!
- Organy wyjaśniają!
- Zagrożenie w marce K-Classic w Kauflandzie?
- Na co jeszcze uważać?
- Jak rozpoznać salmonellę?
- Co po zachorowaniu?
- Jak zapobiec zakażeniu?
Niebezpieczne burgery
26 marca Główny Inspektor Sanitarny powiadomił o wykryciu zagrożenia w burgerach wołowych sprzedawanych w Lidlu. Chodzi o konkretną partię produktu z terminem do 29 marca 2024! Szczegóły ostrzeżenia prezentujemy w galerii:
Truskawki z Maroka i niebezpieczna sałatka jarzynowa
15 marca Główny Inspektor Sanitarny wystosował poważna ostrzeżenie dotyczące groźnych produktów, które trafiły na nasz rynek.
Mowa przede wszystkim o truskawkach z Maroka, w których wykryto wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A, czyli tzw. WZW typu A.
Problemem okazała się także sałatka jarzynowa z bakterią Salmonelli. Produkt ten można było kupić w Polo Markecie.
Szczegóły o niebezpiecznych produktach i opisy partii produktów, które są niebezpieczne, przedstawiamy w galerii:
Toksyna w soku z Lidla
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, o tym, że w smoothie owocowym sprzedawanym w popularnym supermarkecie dostrzeżono znacznie wyższy poziom patuliny aniżeli ten, który jest dopuszczalny. Patulina jest toksyną produkowaną przez liczne pleśnie z rodziny Aspergillus, Penicillium oraz Byssochlamys.Ta ma niezwykle szkodliwy wpływ na człowieka. Produkt został wyprodukowany bezpośrednio dla Lidla. Szczegóły przedstawiamy w galerii!
Do czego może doprowadzić ta toksyna?
W przypadku zarówno spożycia, jak i wdychania powietrza skażonego patuliną może dojść do zatrucia organizmu. W konsekwencji mogą pojawić się następujące objawy:
- dolegliwości żołądkowe,
- wymioty,
- nudności,
- biegunka,
- apatia,
- zmęczenie,
- zaburzenia krzepliwości krwi,
- bóle głowy,
- zawroty głowy,
- problemy z oddychaniem.
Metal w Ciastkach!
W ciasteczkach Cookies sprzedawanych w sklepach Netto oraz w K-Classic Ciastka sprzedawanych w Kauflandzie klienci wykryli obecność metalu. Dotyczy to produktów wyprodukowanych w grudniu 2023! Szczegóły w galerii:
GIS ostrzega: Salmonella w chałwie!
Pierwsze ostrzeżenia pojawiły się już na początku stycznia, gdy z obrotu wycofano chałwę. Okazuje się jednak, że w kolejnych partiach produktu wykryto nieprawidłowości. O tym GIS poinformował 15 stycznia.
Według doniesień Głównego Inspektoratu sanitarnego dwie partie chałwy wyprodukowanej przez Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom są skażone groźną bakterią salmonelli. Mowa tu o następujących partiach:
- Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg; nr partii: 12.09/2; data minimalnej trwałości: 12.03.2025
- K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g; nr partii: 12.10/1K; data minimalnej trwałości: 12.04.2025
Organy wyjaśniają!
Na ten moment są prowadzone dalsze działania wyjaśniające w tej sprawie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zapowiadają, że w przypadku uzyskania bardziej szczegółowych informacji przekażą je opinii publicznej.
- W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej.
Zagrożenie w marce K-Classic w Kauflandzie?
Niebezpieczne są m.in. konkretnie wskazane powyżej produkty marki K-Classic pochodzące od Elis Ali Eski - kluczowe jest to, aby nie spożywać produktów objętych ostrzeżeniem publicznym. Jeśli kupiliście taką chałwę, możecie ją zwrócić w dowolnym markecie Kaufland i otrzymacie zwrot pieniędzy. Co istotne, w tym celu nie jest konieczne okazanie paragonu.
Na co jeszcze uważać?
W galerii przedstawiamy produkty, o których ostrzeżenie w ostatnim czasie wydał Główny Inspektorat Sanitarny.
Jak rozpoznać salmonellę?
Salmonella ma określone objawy, które pojawiają się od sześciu godzin do nawet siedmiu dni od momentu, w którym doszło do zakażenia. Głównymi dolegliwościami są:
- Biegunka,
- Bóle brzucha,
- Nudności,
- Wymioty,
- Odwodnienie.
W skrajnych przypadkach zatrucie tą bakterią może nawet doprowadzić do śmierci, dlatego też nie wolno bagatelizować wystąpienia tych objawów.
Co po zachorowaniu?
Jeśli zachorowaliśmy, wiele zależy od stopnia przebiegu choroby. W przypadku lekkiego, stosunkowo łagodnego zatrucia wystarczy stosować lekką dietę i nawadniać organizm. Gorzej, jeśli przez 3 dni nie ustąpią objawy lub wręcz będą się nasilać. Wtedy konieczne może być stosowanie antybiotyku oraz hospitalizacja.
Jak zapobiec zakażeniu?
Kilka kluczowych wskazówek to:
- Dbanie o prawidłowe, bezpieczne przygotowywanie posiłków;
- Przechowywanie np. jajek w pojemniku, w którym je kupiliśmy - najlepiej na środkowej półce w lodówce. Ma to ograniczyć przenoszenie się bakterii na inne produkty;
- Jaj nie myjemy i przed spożyciem na surowo powinniśmy sparzyć wrzątkiem - przez kilkanaście sekund polewać wrzątkiem lub na 10-15 sekund włożyć do wrzątku.
- Po rozbiciu jajek skorupki wyrzucić i umyć dokładnie ręce w ciepłej wodzie.
- Unikać rozmrażania i zamrażania mięsa.
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?